«Զախերը» («Sacher») շոկոլադե տորթ է` Ֆրանց Զախերի կողմից: Տորթը համարվում է վիեննական խոհանոցին բնորոշ աղանդեր, և դրան գումարած՝ աշխարհի ամենահայտնի տորթերից մեկը:
«Զախերի» դասական բաղադրատոմսը
Խմորի շերտերի համար.
- Շոկոլադ – 170գ (65-10 տոկոս)
- Կարագ – 85գ
- Ձվի 4 դեղնուց
- 30գ շաքարավազ + 85գ շաքարավազ
- Ձվի 5 սպիտակուց
- 1/4 թեյի գդալ աղ
- Մաղած այլուր – 80գ
Ծիրանի միջուկի համար.
- Ծիրանի ջեմ – 360գ
- Ծիրանի բրենդի – 1ճ/գ + 1ճ/գ
Շոկալադե ջնարակի համար.
- Շոկոլադ – 170գ (65-70 տոկոս)
- Կարագ – 30գ
- Յուղալի սերուցք – 60գ
Պատրաստման եղանակը.
- Տաքացնել ջեռոցը մինչև 180 աստիճան:
- Թխելու համար նախատեսված ֆորման պատել կարագով կամ յուղով, վրան ալյուր շաղ տալ:
Շերտերը.
- Ջրային բաղնիքի վրա հալեցնել շոկոլադը և կարագը, խառնել՝ մինչև միասեռ դառնալը: Սառեցնել:
- Հարիչով խփել ձվի դեղնուցները 30գ շաքարավազի հետ՝ մինչև բաց դեղնագույն դառնալը: Զգուշությամբ մաս-մաս միացնել շոկոլադի հետ, մանրամասն խառնել:
- Առանձին տարայի մեջ խփել ձվի սպիտակուցներն աղի հետ: Շարունակելով խփել` չափաբաժիններով ավելացնել մնացած 85գ շաքարավազը: Մաս-մաս ավելացնել այլուրը:
- Սպիտակուցային զանգվածի 1/3-ը խառնել շոկոլադե զանգվածի հետ: Զգուշությամբ ավելացնել մնացած սպիտակուցային զանգվածը: Խմորը լցնել ֆորմայի մեջ: Թխել 40 րոպե:
Միջուկ.
- Ծիրանի ջեմն անցկացնել մաղով, ավելացնել 1ճ/գ բրենդիին: Թխված խմորը բաժանել 3 շերտի:
- Շերտերի վրա շաղ տալ մնացած 1ճ/գ բրենդին, ծիրանի միջուկով պատել ներքին շերտը, ծածկել երկրորդով, պատել մնացած միջուկով: Ծածկել 3-րդ շերտով: Սառեցնել ամենաքիչը 30 րոպե:
Շոկոլադե ջնարակ
- Հալեցնել շոկոլադը կարագի հետ` գոլորշու վրա:
- Առանձին տարայի մեջ սերուցքը հասցնել եռման (բայց չեռացնել): Խառնել հալեցրած շոկոլադի հետ: Սառեցնել և ջնարակել տորթը:
Պատրաստեց` Անի Գաբուզյանը