10 մթերքներ, որոնք առավել շատ են պարունակում ցինկ
Advertisement 1000 x 90

10 մթերքներ, որոնք առավել շատ են պարունակում ցինկ

Ինչու է անհրաժեշտ ցինկն օրգանիզմին

Ցինկը անհրաժեշտ է մարդու առողջության համար: Այն մասնակցում է 300 ֆերմենտների սինթեզի կարգին, որոնք նպաստում են ուղեղի գործունեության կարգավորմանը, բջիջների աճին, նյութափոխանակությանը և մարսողությանը։ Բացի այդ, ցինկը պաշտպանում է սրտանոթային հիվանդություններից, աջակցում է իմունային համակարգին, նպաստում է հյուսվածքների վերականգնմանը, ինչպես նաև բարելավում է տեսողությունը:

Քանի որ այս նյութը չի կուտակվում օրգանիզմում, տղամարդկանց խորհուրդ է տրվում ամեն օր օգտագործել 11 մգ ցինկ, կանանց` 8 մգ, հղիներին՝ 12 մգ:

Ցինկի բացակայությունը հանգեցնում է հաճախակի մրսածութան, եղունգների փխրունության և մազաթափության, դյուրագրգռության, վատ կոորդինացիայի և ցանի: Այժմ կներկայացնենք, թե ինչ է պետք ընդգրկել սննդակարգում` այս խնդիրներից խուսափելու համար: Ահա, թե որ մթերքներն են առավելագույն չափով ցինկ պարունակում։

1. Ոստրե

100 գ հում ոստրեն պարունակում է 37,9 մգ ցինկ, և դա ամենօրյա չափաբաժնի 253 %-ն է: Վայրի ոստրեում այն նույնիսկ ավելին է` 90,8 մգ (605
%): Սա ցինկի ամենահարուստ աղբյուրն է։ Ոստրեն ցածր կալորիականությամբ սնունդ է՝ լի մի շարք օգտակար նյութերով՝ ներառյալ վիտամին B12-ը։ Ոստրեն ուտում են հում, պահածոյացված կամ խաշած: Այնուամենայնիվ, նշենք, որ հղի կանանց խորհուրդ է տրվում օգտագործել այս մթերքը եփված՝ հնարավոր թունավորումից խուսափելու համար:

2. Դդմի սերմեր

Զինկի զգալի քանակ է պարունակվում դդմի սերմերում` 10.3 մգ 100 գ-ի մեջ, օրական չափաբաժնի 69 %-ը: Բացի այդ, կան բազմաթիվ մանրաթելեր,
օգտակար ճարպեր, վիտամիններ և հանքանյութեր: Եվ դրանք լի են հակաօքսիդիչներով, բարելավում են շագանակագեղձի և միզապարկի առողջությունը, նվազեցնում արյան շաքարի մակարդակը:

3. Ծովախեցգետին

Բավականաչափ ցինկ կա ծովամթերքներում` հատկապես ծովախեցգետնի մեջ: Այսպիսով, 100 գ ծովախեցգետնի մսի մեջ կա 7,6 մգ ցինկ՝ անհրաժեշտ
չափաքանակի 51 %-ը: Այս մթերքն օգտակար է նաև դիմադրողականության, սրտի և ուղեղի աշխատանքի համար, քանի որ պարունակում է շատ ճարպաթթուներ՝ օմեգա -3, երկաթ, ռիբոֆլավին և ֆոսֆոր:

4. Խոզի միս

Ընդհանրապես՝ կարմիր միսը, ինչպիսիք են՝ տավարի միսը և գառան միսը, բավականին քանակությամբ ցինկ են պարունակում։ Բայց ռեկորդը
պատկանում է խոզի մսին: 100 գ խոճկորի մսի մեջ առկա է 4,46-6,3 մգ ցինկ, և դա ամենօրյա նորմայի 42 %-ն է: Բացի դրանից, խոզի միսը պարունակում է սպիտակուց, երկաթ և B խմբի վիտամիններ: Այն նպաստում է ոսկրերի առողջությանը և խթանում է մկանների աճին։ Բայց քանի որ այս մթերքի մեջ առկա է նաև խոլեստերին, օգտագործեք խոզի աղացած միս կամ խոզապուխտ:

5. Լոբստեր

Խաշած լոբստերի 100 գ-ը պարունակում է 4 մգ ցինկ, կամ առաջարկվող ամենօրյա չափաբաժնի 36 %-ը: Այս ծովամթերքը նույնպես երկաթի, օմեգա
-3 ճարպաթթուների և սպիտակուցների հիանալի աղբյուր է և օգնում է հաղթահարելու դեպրեսիան, անեմիան և վահանաձև գեղձի հիվանդությունները:

6.Հնդկական ընկույզ

100 գ հնդկական ընկույզի մեջ կա 5,8 մգ ցինկ, այսինքն՝ անհրաժեշտ օրվա պաշարի 39 %-ը։ Այն կարելի է հենց այդպես ուտել կամ ավելացնել
ուտեստներին կամ աղցաններին։ Այն նվազեցնում է սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը, նվազեցնում է արյան ճնշումը և օգնում խոլեստերինի վերամշակմանը։

7. Ծլեցրած վարսակ

100 գ վարսակը պարունակում է մոտավորապես 3,64 մգ ցինկ, ինչը ամենօրյա նորմայի 33 %-ն է: Այնուամենայնիվ, շիլաները պարունակում են
ֆիթատներ՝ հակաօքսիդանտներ, որոնք միանում են ցինկին և դժվարացնում նրա ձուլումը: Այսպիսով՝ վարսակի սերմերը նախ պետք է ծլեցնել, հետո թրջել կամ խմորել: Այն նաև հարուստ աղբյուր է այնպիսի կարևոր նյութերի, ինչպիսիք են՝ մանրաթելերը, մագնեզիումը, կալիումը, ֆոսֆորը, երկաթը և
սպիտակուցները: Վարսակը կարգավորում է խոլեստերինի մակարդակը, բարելավում է սրտի և աղիքների առողջությունը և օգնում է նիհարելուն:

8. Մուգ շոկոլադ

100 գ 70-85 տոկոսանոց մուգ շոկոլադը պարունակում է 3,3 մգ ցինկ, և սա օրական դոզայի 22 %-ն է: Այն պարունակում է բնական հակաօքսիդանտներ, ինչը նպաստում է անոթների առողջությանը, արյան ճնշման նվազմանը և բարելավում է արյան հոսքը: Սակայն շոկոլադը բարձր կալորիականությամբ սնունդ է: Նույն 100 գ-ը պարունակում է 600 կալորիա և շատ շաքար, ուստի արտադրանքը չի կարող ծառայել որպես ցինկի հիմնական աղբյուր: Հետևաբար, օրական 30-60 գ-ից ավելի շոկոլադ պետք չէ ուտել։

9. Պանիր

Պանրի բոլոր տեսակները պարունակում են մեծ քանակությամբ ցինկ: Այսպիսով՝ 100 գ չեդդերի մեջ կա 3,1 մգ ցինկ, կամ օրական չափաբաժնի 21
%-ը: Բավարար քանակությամբ ցինկ կա նաև շվեյցարական պանրի, պարմեզանի և մոցարելլայի մեջ: Պանիրը, ինչպես կաթնամթերքի այլ արտադրատեսակները, ծառայում է որպես այլ սննդանյութերի աղբյուր ևս, որոնք կարևոր են ոսկորների առողջության համար՝ սպիտակուց, կալցիում և վիտամին D: Այն նաև կանխում է սրտի հիվանդությունները և պաշտպանում է ատամները կարիեսից:

10. Ոսպ

Ցինկն առկա է նաև լոբազգիների մեջ: Օրինակ՝ 100 գ խաշած ոսպը պարունակում է 1.3 մգ ցինկ. այն ամենօրյա նորմայի մոտ 8 %-ն է: Այնուամենայնիվ, ցինկը լոբազգիներից չի ներծծվում այնքան լավ, որքան կենդանական ծագում ունեցող արտադրանքներից: Յուրացման
բարելավման համար ոսպը պետք է օգտագործվի խաշած, թրջաց, ծլեցրած կամ ֆերմենտացված վիճակում Հաշվի առեք, որ ցինկի ամենօրյա չափաբաժինը չպետք է գերազանցի 40 մգ-ը, հակառակ դեպքում կառաջանա սրտխառնոց, փորլուծություն, համային զգացողությունների և իմունային համակարգի խանգարում։

Այնպես որ, չափավոր օգտագործեք այն։

sotskiy.am