Քինոայի հատիկները նման են հնդկաձավարի հատիկներին, սակայն տարբերվում են գույնով․ տեսակից կախված՝ լինում են մարմնագույն, սև և կարմիր։ Հնարավոր է գտնել նաև Երևանի սուպերմարկետներում։
Քինոան բուսական սպիտակուցների շտեմարան է, ընդ որում՝ այն ավելի շատ սպիտակուց է պարունակում, քան հնդկաձավարը և ցորենը։
Այդ պատճառով այն պարզապես անփոխարինելի սնդամթերք է հղի կանանց, երեխաների, մարզիկների և ֆիզիկական կամ մտավոր ծանր աշխատանք կատարող մարդկանց համար։
Պարունակում է արժեքավոր բոլոր ամինաթթուները՝ արգինին, վալին, իզոլեյցին, հիստիդին, լիզին, լեյցին, մեթիոնին, տրիպտոֆան, տրեոնին, ֆենիլալանին և այլն։ Լիզինի պարունակության շնորհիվ օրգանիզմն ավելիլավ է յուրացնում կալցիումը, իսկ վնասված հյուսվածքներն ավելի արագ ու արդյունավետ են ապաքինվում։
Պարունակում է նաև փոխարինելի ամինաթթուներ՝ ալանին, ասպարգինաթթու, գլիցին, սերին, պրոլին, ցիստեին, թիրոզին և այլն, ինչպես նաև ճարպեր, ածխաջրեր, հանքանյութեր, բջջանյութ, B խմբի վիտամիններ, ֆոլատներ։
Ֆիտինաթթվի պարունակության շնորհիվ այն օգնում է օրգանիզմն ազատել խոլեստերինից, թունավոր նյութերից և խարաններից։
Օգտակար հատկությունները
Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում սրտի և սրտանոթային համակարգի վրա, մեղմում է անոթների լարվածությունը։ Օգնում է ազատվել միգրենից։
Մշտապես օգտագործելու դեպքում քինոնա օգնում է ամրացնել ոսկորները, ազատել տարատեսակ հիվանդություններից, օրինակ՝ արթրիտից, նվազեցնում է շաքարի մակարդակը, կանխում սրտանոթային հիվանդությունների, անեմիայի առաջացումը։
Խորհուրդ է տրվում ուտել հղի և կրծքով կերակրող կանանց, սակայն վերջինիս դեպքում հարկավոր է ուշադիր լինել երեխայի ռեակցիաների հանդեպ։ Ընդհանուր առմամբ առողջությունն ամրացնելու հրաշալի սննդանյութ է։
Վնասակար հատկությունները
Երիկամների խնդիրներ և հոդատապ ունեցող մարդիկ պետք է նախ խորհրդակցեն բժշկի հետ։