Կալցիումը կարեւոր դեր է կատարում ոչ միայն ոսկորների կառուցման, այլեւ ընդհանրապես առողջության համար: Այն կարգավորում է արյան մակարդելիությունը, նորմալացնում զարկերակային ճնշումը եւ նույնիսկ պաշտպանում է քաղցկեղի որոշ տեսակներից:
Որո՞նք են կալցիումով առավել հարուստ մթերքները:
Կալցիումի բուսական աղբյուրներն են՝
- Քունջութը (1474 մգ՝ 100 գրամ մթերքի մեջ)
- Արեւածաղկի սերմերը (367 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
- Սոյայի հատիկները (348 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
- Նուշը (273 մգ՝ 100 գրամի մեջ, մյուս ընկույզներում կալցիումն ավելի քիչ է)
- Մաղադանոսը (245 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
- Սամիթը (կանաչի, 223 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
- Սիսեռը (193 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
- Սխտորը (180 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
- Ռեհանը (կանաչի՝ 177 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
- Ցորենի թեփը (150 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
Կալցիումի կենդանական լավագույն աղբյուրներն են՝
- Պանիրները (պարմեզան-1184 մգ՝ 100 գրամի մեջ, մյուս պանիրների մեջ կալցիումն ավելի քիչ է)
- Կաթը (չոր անյուղ-1155 մգ՝ 100 գրամի մեջ, մյուս տեսակների մեջ կալցիումն ավելի քիչ է)
- Կաթնաշոռը (120-160 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
- Կաթնաթթվային մթերքները (մոտ 120 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
- Ձուկը (ծովային պերկես – 120 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
- Կարմիր խավիարը (90 մգ՝ 100 գրամի մեջ):