Ո՞ր մթերքներն են առավել հարուստ կալցիումով
Advertisement 1000 x 90

Ո՞ր մթերքներն են առավել հարուստ կալցիումով

Կալցիումը կարեւոր դեր է կատարում ոչ միայն ոսկորների կառուցման, այլեւ ընդհանրապես առողջության համար: Այն կարգավորում է արյան մակարդելիությունը, նորմալացնում զարկերակային ճնշումը եւ նույնիսկ պաշտպանում է քաղցկեղի որոշ տեսակներից:

Որո՞նք են կալցիումով առավել հարուստ մթերքները:

Կալցիումի բուսական աղբյուրներն են՝

  • Քունջութը (1474 մգ՝ 100 գրամ մթերքի մեջ)
  • Արեւածաղկի սերմերը (367 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Սոյայի հատիկները (348 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Նուշը (273 մգ՝ 100 գրամի մեջ, մյուս ընկույզներում կալցիումն ավելի քիչ է)
  • Մաղադանոսը (245 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Սամիթը (կանաչի, 223 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Սիսեռը (193 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Սխտորը (180 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Ռեհանը (կանաչի՝ 177 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Ցորենի թեփը (150 մգ՝ 100 գրամի մեջ)

Կալցիումի կենդանական լավագույն աղբյուրներն են՝

  • Պանիրները (պարմեզան-1184 մգ՝ 100 գրամի մեջ, մյուս պանիրների մեջ կալցիումն ավելի քիչ է)
  • Կաթը (չոր անյուղ-1155 մգ՝ 100 գրամի մեջ, մյուս տեսակների մեջ կալցիումն ավելի քիչ է)
  • Կաթնաշոռը (120-160 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Կաթնաթթվային մթերքները (մոտ 120 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Ձուկը (ծովային պերկես – 120 մգ՝ 100 գրամի մեջ)
  • Կարմիր խավիարը (90 մգ՝ 100 գրամի մեջ):

news.am