Ամերիկացի սննդաբանները նշել են ավելի արագ և ավելի լավ քնելու մի քանի պարզ ուղիներ: Նրանց առաջարկությունները հրապարակվել են Eat This, Not That!-ում։
Նախևառաջ սննդաբան Ջեննա Գորհեմը խորհուրդ է տալիս գիշերը հանգիստ քնել ցանկացողներին բաց չթողնել նախաճաշը: Նա խորհուրդ է տալիս առավոտյան ուտել չոր նախաճաշեր, որոնք հնարավորինս քիչ շաքար են պարունակում և պատրաստված են պարզ բաղադրիչներից:
«Նախաճաշը՝ շաքարի ցածր պարունակությամբ և բջջանյութի, օգտակար սպիտակուցների և ճարպերի բավարար քանակությամբ, լավագույն տարբերակն է ողջ օրվա ընթացքում առույգության և արյան մեջ շաքարի մակարդակի պահպանման համար», – ասում է Գորհեմը:
Նաև, ըստ Գորհեմի, չպետք է չարաշահել ալկոհոլը երեկոյան. Սա բացասաբար է անդրադառնում արագ քնի փուլերի վրա, որոնք շատ կարևոր են լավ հանգստի համար: Բացի այդ, ալկոհոլը խաթարում է քնի և արթնության ռիթմերի համար պատասխանատու հորմոնի՝ մելատոնինի բնական արտադրությունը: Գորհեմը խորհուրդ է տալիս երեկոյան խմել ոչ ավելի, քան մեկ բաժակ գինի:
Նաև փորձագետները խորհուրդ են տալիս ընթրել քնելուց առնվազն 3-4 ժամ առաջ, քանի որ ուշ երեկոյան հագեցած սնունդը խաթարում է մելատոնինի արտադրությունը և ծանրաբեռնում օրգանիզմը, ինչը կարող է հանգեցնել նաև անքնության:
Սննդաբան Լորեն Հարիս-Փինքուսը հիշեցնում է, որ օրվա ընթացքում բավարար կալորիաներ չստանալը կարող է անքնության պատճառ դառնալ: «Մեր օրգանիզմը հաճախ շփոթում է քաղցը, ծարավը և հոգնածությունը: Հետևաբար, պետք է հավասարակշռված սնվել և օրվա ընթացքում բավականաչափ հեղուկ խմել՝ էներգիայով լի մնալու և քնի ցիկլերը չխաթարելու համար »,-խորհուրդ է տալիս Հարիս-Փինքուսը:
Բացի այդ, սննդաբան Քոլին Քրիստենսենը պնդում է, որ բջջանյութի ցածրպարունակությամբ սննդակարգերը հաճախ առաջացնում են մակերեսային, անհանգիստ քուն: Ավելի շատ բջջանյութ ստանալու հեշտ միջոցը սովորական հացն ու մակարոնեղենը ամբողջական հացահատիկով փոխարինելն է:
Քնելուց առաջ մասնաագետները խորհուրդ են տալիս սալորաչիր, քանի որ դրանք պարունակում են կալցիում, մագնեզիում և վիտամին B6, որոնք օգնում են մելատոնինի արտադրությանը: Բալը ևս պարունակում է մելատոնին: Քրիստենսենը խորհուրդ է տալիս քնելուց առաջ խմել առանց շաքարի 100% -անոց բալի հյութ: