Ճարճատուկի կանոնավոր օգտագործումը կարող է օգնել նվազեցնել արյան մռւ շաքարի մակարդակը, ինչպես նաեւ բարելավել աղիների առողջությունը: Նման կարծիք է հայտնել սննդաբան Իրինա Ռիլը (Ռուսաստան)։
«Ճարճատուկի օգուտներն անհերքելի են։ Այն պարունակում է բավարար քանակությամբ A, E, B1, B2, B3, C, PP վիտամիններ, ինչպես նաեւ կալիում եւ մագնեզիում: Այն պարունակում է մեծ քանակությամբ ինուլին, որը շատ օգտակար է աղիների միկրոֆլորայի համար»,-ասելէ նա։
ՌԻԱ Նովոստիի հաղորդմամբ՝ ոչ բոլորը կարող են ճարճատուկ ուտել։ Օրինակ, այն չի կարելի օգտագործել հակաբիոտիկի հետ միաժամանակ, քանի որ այդպիսով կարող է նվազել դեղամիջոցի արդյունավետությունը։ Բացի այդ, ըստ մասնագետի, ճարճատուկի կանոնավոր օգտագործման հակացուցում են արյունատար անոթների հիվանդությունները։