Ո՞ր սննդային հավելումները կարող են արդյունավետ լինել կորոնավիրուսի դեմ
Advertisement 1000 x 90

Ո՞ր սննդային հավելումները կարող են արդյունավետ լինել կորոնավիրուսի դեմ

Պոլիվիտամինները՝ օմեգա -3-ը, պրոբիոտիկները եւ վիտամին D-ով հավելումը, նվազեցնում է կորոնավիրուսային վարակի ռիսկը, թերեւս՝ կանանց շրջանում: Սակայն վիտամին C-ով, ցինկով կամ սխտորով հավելանյութերը կարծես թե ազդեցություն չեն թողնում վարակման հավանականության վրա: Միացյալ Նահանգների եւ Միացյալ Թագավորության գիտնականների հետազոտության արդյունքներով հոդված է հրապարակվել BMJ Nutrition, Prevention & Health ամսագրում, գիտական աշխատանքը հակիրճ նկարագրված է EurekAlert-ի մամուլի հաղորդագրության մեջ:

Մասնագետները վերլուծել են Մեծ Բրիտանիայից, ԱՄՆ-ից եւ Շվեդիայից 445.850 մասնակցի տվյալները, որոնք ստացվել են COVID-19 Symptom Study հավելվածի միջոցով՝ ստուգելու համար, թե օգտագործված որ սննդային հավելումները կարող են ազդել SARS-CoV-2-ի ախտորոշման թեստի դրական արդյունքի ռիսկի վրա:

Մայիսից հուլիս ընկած ժամանակահատվածում Մեծ Բրիտանիայում 175.652 մարդ պարբերաբար սննդային հավելումներ է ընդունում, 197.068-ը չի օգտագործում: Մոտ երկու երրորդը (67 տոկոս) կանայք են կազմել, իսկ կեսից ավելին՝ ավելորդ քաշով: Ընդհանուր առմամբ, մայիսից հուլիս 23 521 մարդու մոտ թեստի արդյունքները դրական են եղել, իսկ 349199 մարդու մոտ հիվանդությունը չի հայտնաբերվել: Պրոբիոտիկների,՝ օմեգա -3 ճարպաթթուների, մուլտիվիտամինային կոմպլեքսների կամ վիտամին D-ի ընդունումը կապված էր SARS-CoV-2 վարակի ավելի ցածր ռիսկի հետ, համապատասխանաբար՝ 14, 12, 13 եւ 9 տոկոսով՝ հաշվի առնելով այնպիսի արտաքին արտաքին գործոնները, ինչպիսիք են սննդակարգը եւ զուգահեռ հիվանդությունները:

Այդ կապը նկատվել է ցանկացած տարիքի եւ քաշի կանանց դեպքում, իսկ տղամարդկանց շրջանում հստակ կապ չի հայտնաբերվել: Չնայած որոշ տարբերություններին՝ ԱՄՆ-ում եւ համանման պատկեր է նկատվել նաեւ Շվեդիայում հավելվածի օգտագործողների շրջանում:

Գիտնականները նախազգուշացնում են, որ հետազոտությունը ունի մի շարք սահմանափակումներ ունի, այդ թվում՝ այն, որ տվյալներն օգտվողները մուտքագրվել են ինքնուրույն եւ չեն կարող ստուգվել փորձագետների կողմից: Տեղեկատվություն չկար նաեւ օգտագործվող հավելումների քանակի եւ դրանց ճշգրիտ կազմի մասին: Սակայն արդյունքները կարող են հիմք հանդիսանալ ապագա կլինիկական փորձարկումների համար, որոնք կարող են հիմնավորել COVID-19-ի կանխարգելման սննդային առաջարկները: Մինչ օրս քիչ համոզիչ ապացույցներ կան, որ սննդային հավելումները որեւէ թերապևտիկ արժեք ունեն՝ նորմալ իմունային պատասխանին նպաստեուց բացի:

news.am