Կալցիումը կարեւոր դեր է խաղում ոսկրերի առողջության պահպանման գործում: Տարիքի հետ օրգանիզմում այս նյութի պակասություն է զգացվում։
Ըստ սննդաբան Ելենա Բայկովայի (Ռուսաստան)՝ հեշտությամբ յուրացվող կալցիումի մեծ մասը, որն առանց խոչընդոտների ստամոքս է մտնում արյան մեջ, գտնվում է ֆերմենտացված կաթնամթերքում:
«Դրանք են կաթնաշոռը, կեֆիրը, կաթնամթերքը, բնական յոգուրտը, պանիրները»,- ասել է նա ՌԻԱ Նովոստիին տված հարցազրույցում:
Կալցիումով հարուստ են նաեւ ընկույզը, սխտորը, լոբին, ոլոռը, հնդկացորենը, վարսակի ալյուրը, գարին: Չիայի սերմերը նաև կալցիումի լավ աղբյուր են։
Կալցիումի մեկ այլ լավ աղբյուր է սիսեռը:
Հարուստ է կալցիումով նաեւ սպանախը, որը պարունակում է մոտ 400 միլիգրամ կալցիում: Սպանախը պարունակում է նաեւ վիտամիններ, որոնք դրական ազդեցություն ունեն անոթային համակարգի վրա: Կալցիում են պարունակում նաեւ բուլղարական պղպեղը, բրյուսելյան կաղամբը եւ ծնեբեկը։ Բացի կալցիումից՝ դրանք պարունակում են մագնեզիում եւ վիտամիններ, որոնք նույնպես դրական ազդեցություն են ունենում ոսկորների վրա:
Ձուկն ու ծովամթերքները նույնպես պետք է ավելացվեն սննդակարգում։ Իր բարձրորակ սպիտակուցի շնորհիվ ձուկը կատարում է բազմաթիվ օգտակար ֆունկցիաներ օրգանիզմի համար. բարելավում է նյութափոխանակությունը, ամրացնում է իմունային համակարգը եւ նպաստում մազերի ու եղունգների առողջ աճին:
Կալցիումը եւ վիտամին D-ն ոչ միայն ամրացնում են ոսկորները, այլեւ բարելավում են հոդերի վիճակը: Նախընտրելի է ընտրել սկումբրիա, սաղմոն եւ սարդին, ծովամթերքից` խեցեմորթ, կաղամար։