Սննդաբանը նշել է այն մթերքները, որոնք հագեցնելու փոխարեն ախորժակ են բացում
Advertisement 1000 x 90

Սննդաբանը նշել է այն մթերքները, որոնք հագեցնելու փոխարեն ախորժակ են բացում

Էնդոկրինոլոգ Զուհրա  Պավլովան իր  Telegram ալիքում բացատրել է, թե ինչու որոշ մթերքներ քաղցը հագեցնելու փոխարեն ավելի են  բացում ախորժակը:

Փորձագետը նշել է, որ հայտնի դիետիկ նախուտեստները՝ կեֆիրն ու խնձորը, իրականում չեն հագեցնում քաղցը, այլ հրահրում են այն։ Նրա խոսքով, դրանք անօգուտ են, քանի որ չեն լցնում ստամոքսը  իրենց փոքր  զանգվածի պատճառով և չեն պարունակում օգտակար մակրոէլեմենտների ամբողջ շարքը՝ սպիտակուցներ, ճարպեր և ածխաջրեր:

«Եթե սնունդը կալորիական է, բայց ծավալով փոքր, ապա մենք, ամենայն հավանականությամբ, կարճ ժամանակով կբավարարվենք դրանով, նույնիսկ եթե դրանք բարձրորակ ճարպեր են։ Ստամոքսը դատարկ է, մարդը քաղց է զգում,- գրել է Պավլովան։ – «Պարզապես առանց սպիտակուցի կամ ձեթի կանաչ աղցան ուտելն անխոհեմ է, այն չի հագեցնի քաղցը։ Նմանապես, սպիտակուցային կոկտեյլը պահանջում է նախուտեստ բանջարեղենի, մրգերի կամ կրեկերի տեսքով»: Ինսուլինը և գլիկեմիկ ինդեքսները կարևոր դեր են խաղում հագեցվածության զգացում ձեռք բերելու գործում, ըստ բժշկի: Առաջինն արտացոլում է արյան մեջ ինսուլինի մակարդակը, որը բարձրանում է որոշակի մթերք ուտելուց հետո։ Երկրորդը գլյուկոզայի քանակն է, որի խտությունն արյան մեջ ավելանում է ուտելուց հետո։ Եթե ​​այդ ցուցանիշները մթերքների մեջ բարձր լինեն, ապա դրանք կբարձրացնեն անաբոլիկ հորմոնների մակարդակը, որոնք  արագ, բայց կարճ  ժամանակով հագեցնում են, իսկ հետո  սաստիկ սով կզգաք,- զգուշացրել է փորձագետը։

«Շատերին խորհուրդ է տրվում գիշերը կեֆիր խմել։ Թվում է, թե այն կալորիական չէ, իսկ գլիկեմիկ ինդեքսը ցածր է։ Բայց մարդիկ, ովքեր դրանով փորձում են  նիհարել, հաճախ գիշերային արշավներ են անում դեպի  սառնարան, քանի որ կեֆիրը (ինչպես կաթնաշոռը) ունի ինսուլինի բարձր ինդեքս։ Բացի այդ, նման մթերքները նպաստում են ճարպային հյուսվածքի աճին », – բացատրել է Պավլովան:

Մասնագետը պարզաբանել է, որ եթե ճարպային հյուսվածքը շատ է, ապա ինսուլինակայունության վտանգավոր վիճակ է առաջանում, երբ օրգանիզմը չի արձագանքում ինսուլինին։ Այս դեպքում նրան տանջում է «գայլի ախորժակի» մշտական ​​զգացումը։

Հաճախ մարդիկ սխալվում են՝ ուտելով խնձոր կամ այլ միրգ՝ առանց սպիտակուց ավելացնելու, ասում է նա: Ֆրուկտոզան արագորեն բավարարում է սովի զգացումը, բայց հետո ախորժակը կտրուկ աճում է:

Պավլովան հանգստացրել է. նրանք, ովքեր ցանկանում են նիհարել, ստիպված չեն ամբողջ կյանքում հրաժարվել համեղ ուտելիքներից և ուտել միայն անյուղ հավի կրծքամիս։ «Կարելի է ուտել ցանկացած քաղցրավենիք և միրգ, բայց հիմնական սնունդից հետո։ Այնուհետև ածխաջրերի կլանման արագությունը կնվազի, և անաբոլիկ վեկտորը կանցնի ոչ թե ճարպային, այլ մկանային հյուսվածքի կառուցմանը։ Այսինքն՝ վնասի փոխարեն դուք օգուտ կստանաք։ Իհարկե, եթե չափից շատ չեք ուտում»,- մանրամասնեց էնդոկրինոլոգը։

shantnews.am