Ցանկացած սթրեսային իրավիճակ ուտելու կամ սնունդը որպես ձանձրույթից ազատվելու միջոց օգտագործելու սովորությունը կարող է բացասաբար ազդել առողջության վրա։ Grow Food առողջ սննդի առաքման ծառայության սննդաբան Ելենա Սվիրիդովան փետրվարի 3-ին «Իզվեստիա»-ին պատմել է, թե ինչ է հարկադիր շատակերությունը և ինչպես տարբերել իրական քաղցը հուզական կախվածությունից:
«Եթե դուք փորձում եք հաղթահարել սթրեսը, հոգնածությունը և բացասական հույզերը սննդի միջոցով, ապա դուք հակված եք էմոցիոնալ չափից շատ ուտելու: Երբ դուք ձանձրանում եք, տխուր եք կամ անհանգիստ, դուք հանկարծակի ցանկություն եք ունենում ինչ-որ բան ուտել: Այս դեպքում սնունդը դառնում է սթրեսային իրավիճակներում օգնական, հաճույքի աղբյուր և բացասական երևույթներից ազատվելու միջոց»,- պարզաբանել է մասնագետը։
Ըստ նրա՝ նման չափից շատ ուտելը կոչվում է հոգեբանական, քանի որ այն դժվար է կառավարել, իսկ դրանից՝ դժվար ազատվել։ Այս սովորությունն իր բնույթով հոգեոգեն է, այսինքն՝ մարդը չի կարող պարզապես կամքի ուժով հրաժարվել ուտելուց։
Բացի դրանից, հոգեբանական չափից շատ ուտելը հաճախ առաջացնում է մեղքի զգացում. հաջորդ հարձակումից հետո մարդն ատում է ինքն իրեն նորից կոտրվելու համար։
Սվիրիդովան բացատրել է, թե ինչպես կարելի է տարբերել իրական սովը զգացմունքայինից։ Այսպիսով, եթե ուտելու ցանկությունն առաջանում է հանկարծակի և առանց պատճառի, դա նշանակում է, որ այն կապված է զգացմունքների հետ։ Ստամոքսում ձայնը, տհաճ կամ դատարկության զգացումը, թուլությունը ցույց են տալիս ֆիզիոլոգիական քաղցը, մինչդեռ հուզական քաղցը կապված է մտքերի հետ՝ մարդը նախ մտածում է սննդի մասին՝ չհասկանալով, թե իրոք ուզում է ուտել:
«Որպեսզի հասկանաք՝ իսկապե՞ս քաղցած եք, թե՞ զգացմունքներով եք զբաղվում, փորձ արեք։ Երբ ուզում եք խորտիկ ուտել, հարցրեք ինքներդ ձեզ. Կհանգեցնե՞ք ձեր քաղցը մրգերով, ընկույզով, աղցանով, հացահատիկով կամ որևէ այլ առողջարար մթերքով: Եթե ոչ, ուրեմն դուք պարզապես բացասական հույզեր եք ապրում, որոնց հետ չեք կարող հաղթահարել»,- խորհուրդ է տվել սննդաբանը: