Հետազոտություն. Արևմտյան տիպի սնունդն ամենավնասակարն է երեխաների համար
Advertisement 1000 x 90

Հետազոտություն. Արևմտյան տիպի սնունդն ամենավնասակարն է երեխաների համար

Արևմտյան տիպի սնունդը՝ շաքարի մեծ քանակով, ռաֆինացված և խառնուրդներից առավելագույնս մաքրված բաղադրիչներով արդյունաբերական պայմաններում պատրաստված կերակուրներով և սննդակարգում բանջարեղենի, մրգերի և լոբազգիների բացակայությամբ, առավելապես վնասակար է երեխաների համար: Այս եզրակացության են եկել ամերիկացի գիտնականները։

ScienceDirect կայքում հրապարակված հետազոտությանը մասնակցել է ավելի քան 8600 երեխա:

Արդյունքները ցույց են տվել, որ երեխայի կյանքի առաջին երկու տարիների ընթացքում հյութերի, մեծ քանակությամբ բուսական ճարպերի և հացի օգտագործումը զգալիորեն մեծացնում է ցելիակիայի (գլյուտենի նկատմամբ անհանդուրժողականություն) զարգացման ռիսկը, գրում է Gazeta.ru-ն։

Ցելիակիան հիվանդություն է, որը կապված է բարակ աղիքի աուտոիմուն բորբոքման հետ՝ ցորենի, տարեկանի և գարու գյլուտենի օգտագործման պատճառով: Ախտանիշներն են՝ որովայնի ցավ, փորլուծություն և քաշի կորուստ: Բացի այդ, հաշվի առնելով սննդանյութերի վատ կլանումը բորբոքման պատճառով, կարող են զարգանալ հանքային նյութափոխանակության խանգարումներ, հիպովիտամինոզ և անեմիա:

Ցելիակի հիվանդության գենետիկ նախատրամադրվածությունը կազմում է հիվանդության զարգացման ընդհանուր ռիսկի միայն կեսը:

Գիտնականները փորձել են վերլուծել վաղ մանկության (9-ից 24 ամսական) տարիքում սննդակարգի և գլյուտենի անհանդուրժողականության հավանականության կապը: