Ճարպակալումը ռիսկային լուրջ գործոն է կորոնավիրուսի ժամանակ, նույնիսկ՝ երիտասարդների մոտ: Այս մասին է նախազգուշացում են ԱՄՆ-ի Ջոն Հոփկինսի համալսարանի հետազոտողները: Նրանց հոդվածը հրապարակվել է Lancet ամսագրում:
Հետազոտողները վերլուծել են հոսպիտալացման տվյալները ինչպես Ջոն Հոփկինսի համալսարանական հիվանդանոցում, այնպես էլ այլ բուժհաստատություններում, եւ համահարաբերակցություն են գտել մարմնի բարձր զանգվածի ինդեքսի եւ 40-50 տարեկանից ցածր երիտասարդ հիվանդների թվի միջեւ, որոնք ինտենսիվ թերապիայի կարիք ունեին: Տվյալների վերլուծությունը ցույց է տվել, որ հիվանդանոցում հայտնվող COVID-19-ով երիտասարդները շատ հաճախ ավելորդ քաշ ունեն: Ավելի քիչ հավանականությամբ նրանք այլ համընթաց հիվանդություններ են ունեցել, օրինակ՝ հիպերտոնիա սրտի հիվանդություններ եւ շաքարախտը:
Կորոնավիրուսի ժամանակ բարդությունների եւ ճարպակալման միջեւ կապը բացատրվում է նրանով, որ ճարպակալմամբ մարդիկ արդեն իսկ դժվարությամբ են շնչում, ինչը նպաստում է ցանկացած շնչառական վարակի ծանր ընթացքին: COVID-19-ի ժամանակ թոքերը հեղուկով են լցվում, ինչի պատճառով հիվանդը ստիպված է ավելի ուժեղ կրճատել դիաֆրագմը, իսկ ավելորդ քաշը խանգարում է դրան:
Եւս մեկ պատճառ կարող է լինել այն, որ ճարպային հյուսվածքն մեծ քանակությամբ ցիտոկիններ՝ հակաբորբոքային մոլեկուլներ է արտադրում: Կորոնավիրուսով վարակվելիս դա նպաստում է ցիտոկինային փոթորիկի զարգացմանը, որն օրգանների համակարգային անբավարարություն է առաջացնում:
Մեկ այլ հնարավոր բացատրություն կարող է լինել այն, որ ճարպային բջիջներն իրենց մակերևույթում մեծ թվով ACE2 ընկալիչներ ունեն, ինչը թիրախ է կորոնավիրուսի համար: Ըստ որոշ տվյալների՝ SARS-CoV-2-ը կարող է երկար ժամանակ պահպանվել ճարպային հյուսվածքի մեջ, նույնիսկ եթե հիվանդն այլեւս ախտանիշներ չունի: