Օրական որքա՞ն սուրճ կարելի է խմել, և ինչպե՞ս է այն ազդում առողջության վրա՝ պարզաբանել է դիետոլոգ և էնդրոկրինոլոգ Հասմիկ Աբովյանը:
Մասնագետի խոսքով՝ խորհուրդ է տրվում խմել օրական 4-5 բաժակ սուրճ: Չնայած տարածված կարծիքին՝ սուրճը չի բարձրացնում զարկերակային ճնշումը, այլ հակառակը. քանի որ սուրճը ուժեղ միզամուղ միջոց է, այն օրգանիզմից դուրս է բերում ավելորդ հեղուկը և նպաստում է ճնշման իջեցմանը: Այդ պատճառով հիպերտոնիայով մարդկանց այն հակացուցված չէ:
Այլ հարց է, որ դուրս բերելով հեղուկը՝ այն կարող է ջրազրկման հանգեցնել: Հենց այդ պատճառով խորհուրդ է տրվում սուրճի հետ 1-2 բաժակ մաքուր ջուր խմել:
Մասնագետը նշել է, որ սուրճն օգտակար է նաև լյարդի համար: Որոշ հետազոտություններ ցույց են տվել, որ այն կանխում է լյարդի ցիռոզի զարգացումը, ինչպես նաև ցիռոզով պացիենտների մոտ լյարդի քաղցկեղի զարգացումը:
«Սուրճն իսկապես ունի լյարդի համար պաշտպանիչ ֆունկցիաներ»,- ասել է մասնագետը:
Բացի այդ, մասնագետի խոսքով, սուրճն օգտակար է ուղեղի համար. համարվում է, որ դրա մշտական օգտագործումը նվազեցնում է ծերունական թուլամտության, Ալցհեյմերի և Պարկինսոնի հիվանդությունների զարգացման ռիսկը: