Որոշ սննդամթերքներ շատ օգտակար են համարվում ուղեղի համար. դրանք աջակցում են այդ օրգանի գործունեությանը, դանդաղեցնում դրա դեգեներատիվ տարիքային փոփոխությունները եւ օգնում են պահպանել մտքի պարզությունը:
Կանաչ տերեւավոր բանջարեղեն
Սննդաբան եւ գրող Ֆրենսիս Լարգման-Ռոթը պնդում է, որ տերեւավոր կանաչ բանջարեղենը շատ օգտակար է ուղեղի համար: Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ բանջարեղենի, ինչպիսիք են կաղամբը, սպանախը, դանդաղեցնում են մեծահասակների ճանաչողական անկումը: Խորհուրդ է տրվում օրական օգտագործել մեկ բաժին կանաչ բանջարեղեն:
Խաղող
Խաղողն օգտակար է նաեւ ուղեղի համար, եւ համարվում է, որ դա նպաստում է արյան առողջ հոսքին եւ արյան ճնշմանը, ինչպես նաեւ նվազեցնում է ուղեղի օքսիդատիվ սթրեսը, ինչը բարենպաստ ազդեցություն ունի ուղեղի աշխատանքի վրա: Ընկույզը պոլիֆենոլներ, տոկոֆերոլներ եւ պոլիոհամակարգային ճարպաթթուներ է պարունակում, որոնք օգնում են պայքարել բորբոքման դեմ եւ հակաօքսիդիչ ազդեցություն ունեն:
Հատապտուղներ
Հատապտուղները, ըստ մասնագետի, նույնպես օգտակար են ուղեղի համար: Օրինակ, մեկ բաժակ թարմ հապալասը վիտամին C, ինչպես նաեւ մանգան, վիտամին K եւ անտոցիաններ է պարունակում, որոնք գունավորում են հատապտղի մաշկը: Հատապտղի անտոցիանները կարեւոր դեր են խաղում ուղեղի պաշտպանության գործում: Հապալասն օգտագործվում է սննդային մոդելների բազմազան կլինիկական փորձարկումներում, այդ թվում՝ միջերկրածովյան, DASH եւ UMA դիետաների, քանի որ նպաստում են հատուկ սննդակարգի միջոցով ուղեղի առողջության պահպանմանը:
Ձիթապտղի ձեթ
Ուղեղի առողջության համար օգտակար է համարվում նաեւ առաջին մզման ձիթապտղի ձետը: Այն ֆենոլներ է պարունակում, որոնք օգնում են ուղեղն առողջ պահել՝ նվազեցնելով բորբոքային պրոցեսները: Համարվում է, որ ձիթապտղի յուղի կանոնավոր օգտագործումը նվազեցնում է Ալցհայմերի, Պարկինսոնի եւ ամիոտրոֆ սկլերոզի զարգացման ռիսկը:
Յուղոտ ձուկ
Յուղոտ ձկները, այդ թվում՝ սաղմոնը, թյունոսը եւ ծովատառեխը, օմեգա-3 ճարպաթթուներ են պարունակում՝ բազմահագեցած ճարպի տեսակ, որն օգնում է պաշտպանել ուղեղը եւ կարող է նվազեցնել Ալցհայմերի հիվանդության զարգացման ռիսկը: