Օրգանիզմի համար երկու կանոն ցանկացած դիետայի դեպքում
Advertisement 1000 x 90

Օրգանիզմի համար երկու կանոն ցանկացած դիետայի դեպքում

Սննդաբան Իրինա Ստրոգայան SOLENKA.INFO պարբերականին տված հարցազրույցում պատմել է ցանկացած դիետայի դեպքում օրգանիզմի համար փրկող երկու կանոնի մասին։

Մասնագետի կարծիքով՝ այդ երկու կանոնները կօգնեն առողջ ապրելակերպի կողմնակիցներին առանց մշտական ​​հաշվարկների հիշել, թե որն է լավ, իսկ ինչը՝ վնասակար, իսկ մարդիկ, ում համար միեւնույն է՝ ինչ ուտել, կկարողանան չեզոքացնել իրենց սեփական սննդակարգի նկատմամբ անտարբեր վերաբերմունքի բացասական ազդեցությունը։

Առաջին կանոնը բավարար քանակությամբ մանրաթել ստանալն է: Ստրոգայան խորհուրդ է տալիս 14-15 գր. բջջանյութ ուտել՝ սպառված յուրաքանչյուր 1000 կալորիայի դիմաց: Միջին օրական մանրաթելերի ընդունումը 30 գրամ է տղամարդկանց համար եւ 25 գր. կանանց համար։ Բջջանյութ պարունակվում է բանջարեղենի, մրգերի, ընկույզների, լոբազգիների եւ ամբողջական ձավարեղենի մեջ:

Սննդաբանը հիշեցրել է, որ բջջանյութն այն բուսական մանրաթելերն են, որոնք չեն մարսվում մեր օրգանիզմի կողմից եւ կալորիաներ չեն տալիս։ Ընդ որում, մանրաթելը երկու կարեւոր գործառույթ ունի։ Աղիքային պարունակության ծավալ է ստեղծում, որը թույլ է տալիս մեր աղիքներին նորմալ աշխատել եւ կատարել իրենց բոլոր գործառույթները։ Աղիքային միկրոֆլորայի սնուցում է իրականացնում։ Երկրորդ կանոնը մեծ քանակությամբ հակաօքսիդանտների օգտագործումն է։ Դրանք պարունակվում են սննդի մեջ եւ չեզոքացնում են մարդու օրգանիզմում ձեւավորված ազատ ռադիկալները։ Շատ հակաօքսիդանտներ կան գունավոր բանջարեղենի մեջ։ Ուստի սննդաբանը խորհուրդ է տալիս ամենօրյա սննդակարգում անպայման կարմիր, կապույտ, կանաչ, մանուշակագույն, դեղին, նարնջագույն բանջարեղեն եւ մրգեր ավելացնել։

style.news.am